понеділок, 29 лютого 2016 р.

Світлий промінь Лесиного слова

    




 До 145 річчя від дня народження геніальної української поетеси Лесі Українки  у відділі обслуговування учнів 1-6 класів розгорнуто книжково-ілюстративну виставку  "Горить зоря її поезії над краєм".

Геніальна дочка українського народу поетеса Леся Українка (Лариса Петрівна Косач) була кращою представницею роду Косачів та Драгоманових, успадкувавши від них розум, талант, наполегливість, працелюбність. 
Зростаючи в сім'ї, де батьки були високоосвіченими людьми з прогресивними поглядами, любили українську мову, культуру народу, Леся отримувала в першу чергу різнобічну домашню освіту і виховання. У свої чотири роки Леся вже дуже добре володіла читанням, а ще через рік самостійно писала коротенькі листи до своєї бабусі і дядька Михайла Драгоманова. Успішно вчилась грати на фортепіано і сама бралася складати музичні твори. Була радісною, веселою, любила співати й танцювати із братом "козака", мала свій квітник і город, який сама обробляла і доглядала.


 Поетеса вражала всебічною освіченістю, ґрунтовною обізнаністю з літературою і мистецтвом багатьох народів світу, знанням мов, глибоким проникненням у суспільне життя. Крім української і російської, Леся Українка досконало володіла французькою, німецькою, англійською, італійською, грецькою, латинською, польською, білоруською мовами. Це давало їй змогу читати в оригіналі художні і наукові праці багатьох народів, користуватися бібліотеками не тільки Києва, Львова, Одеси, Мінська, Москви, Петербурга, а й Відня, Берліна, Женеви, Мілана та багатьох інших міст.  

Немає коментарів:

Дописати коментар