понеділок, 22 лютого 2016 р.

НЕБЕСНУ СОТНЮ, ГОСПОДИ, ПРИЙМИ...


     Під такою назвою 18 лютого у НВК (гімназії) відбувся вечір-реквієм, приурочений другій річниці кривавих подій на Євромайдані Києва у лютому 2014 року.    
    Цей захід підготувала Теребовлянська районна бібліотека для дітей спільно із учнями та бібліотекарем НВК та режисером РБК Іваном Кибою.
 На захід запросили майданівців, волонтерів, демобілізованих воїнів АТО, учнів та педагогів школи. Відкрила захід ведуча Наталія Субчак, бібліотекар НВК, вона запропонувала присутнім вшанувати загиблих Героїв хвилиною мовчання. Далі хлопці, учні 5 гімназійного класу, під звуки тужливої мелодії «Пливе кача» поклали запалені лампадки пам’яті до портретів загиблих земляків під час Революції Гідності.
 Вчитель історії НВК і поет Леон Городиський перед усіма розповів історію Революції Гідності. Розкрив причини спротиву українців, шляхи та засоби реалізації революції, її наслідки, а пізніше продекламував авторського вірша «Майдан», який він написав у лютому 2014 року.
  Майданівець Олег Уруський розповів учням, що насправді діялося в ті часи у Києві. Він з побратимами привезли на зустріч майданівську атрибутику: стяг з підписом «Теребовля», закіптюжений і пошарпаний, який супроводжував  теребовлянців і в боях, і під час дозвілля на Євромайдані. А також шоломи – прості і блакитного кольору, щит із сталевої жесті, бити-дубинки, куски бруківки, пращі, різні пропуски і посвідчення.
 Майданівець і волонтер Іван Буката розповів дітям як зазнав значних опіків у підпаленому «тітушками» наметі, як його потім лікували за народні кошти українців і поляків в польському шпиталі.  Майданівець і волонтер Володимир Гогусь доповнив своїх побратимів і розповів дітям чому вони деякі шоломи пофарбували у блакитний колір. "Це, діти, колір миру і такі шоломи одягали наші медики, інші майданівці з мирними місіями". 

Заслужений художник України, патріот, волонтер і майданівець Микола Шевчук, автор 4-вимірного пам’ятника Небесній Сотні в Теребовлі повідомив, що він, коли створював обеліск, був не сам, йому радили і допомагали його друзі-майданівці.  Всім стало приємно і в кожного росла гордість, коли він сказав, що такий пам’ятник в Україні першим був встановлений у Теребовлі. 



Слово мав і демобілізований воїн 30 окремої механізованої бригади Роман Височан, якому довелося повоювати в зоні АТО. Він подякував дітям школи за їх малюнки та обереги, адже вони кожному бійцеві зігрівали серця й душі. Також він схилив голову перед невтомними у своїй доброті волонтерами, всім народом України.
На завершення зустрічі бібліотекарі подарували майданівцям  символічних паперових голубів миру, що їх з любов'ю та вдячністю виготовили користувачі бібліотеки. 



 https://www.youtube.com/watch?v=eFKPwS_r6w8 

Немає коментарів:

Дописати коментар