понеділок, 25 квітня 2016 р.

Відродження лемківських традицій

      
     Справжнє свято лемківської культури відбулося 23 квітня у м. Монастириська. Адже тут, у "Музейному комплексі "Лемківське село", проходив ІІ Регіональний Великодній семінар-конкурс  дитячої писанки. 
     У конкурсі брали участь діти з Тернопільщини, Львівщини, Івано-Франківщини. А також були запрошені відомі майстрині з писанкарства.
     

     Передували конкурсу посвята деревяних скульптур лемка та лемкині, що гостинно зустрічатимуть бажаючих відвідати "Лемківське село". 
     Ініціатором цього конкурсу (як і багатьох інших) є директор Музейного комплексу Михайло Тиханський.
 
  Ансамбль лемківської пісні "Гречні фраїрки" розпочали свято весняними гаївками та лемківськими піснями.
     Теребовлянщину на конкурсі презентували лемківські онучата Михайло Гетьман із с. Вербівці, теребовлянка Анастасія Людвіковська, Софія Лешак із Микулинець та майстрині  Ольга Пакіж,  Анізія Штельма та голова районної організації ВУТЛ Галина Людвіковська.
     




     Конкурс проходив у трьох вікових категоріях: І категорія - діти до 10 років, ІІ - 10-14 років, ІІІ - старші 14 років. 
          Серед учасників панувала конкурсна атмосфера. Діти старанно виводили писачками лемківські візерунки, фарбували писанки у різнобарвні кольори. Другокласниця Софія Лешак (Микулинці) завоювала почесне ІІ місце та нагороджена грамотою та пам'ятними подарунками. 



      Усі присутні мали змогу помилуватися лемківськими краєвидами, вдихнути пахощі весняного лісу, скуштувати трав'яного чаю та відвідати майстер-клас від майстринь з писанкарства: Марії  Янко, Тетяни Семенець, Анни Кирпан, Ольги Пакіж, Анізи Штельми, Тетяни Тиханської, Зеновія Пеньонжика.
      
     Голова журі, директор Тернопільського обласного художнього музею Ігор Дуда, назвав переможців конкурсу та подякував усім учасникам за участь. Анізія Штельма та Михайло Гетьман подарували для лемківського музею портрет лемківських майстринь та пісню "Моя Лемковино".
     Конкурсанти та гості свята ще довго милувалися справжніми витворами мистецтва - лемківськими писанками.

Немає коментарів:

Дописати коментар