понеділок, 18 квітня 2016 р.

Духовна спадщина села Острівець

     

     В рамках Всеукраїнського тижня дитячого читання Теребовлянська районна бібліотека для дітей організувала екскурсію в нещодавно відкритий музей сакрального мистецтва у с. Острівець. 
     У свято Благовіщення, 7 квітня, для учнів 10-А класу, вчителів ЗОШ №1 та бібліотекарів довколишніх сіл відчинилися  двері відреставрованого католицького костелу, а нині  греко-католицької церкви с. Острівець і водночас музею сакрального мистецтва. Будівництво цього храму бере початок у 1895 році. За часів Австро-Угорської імперії тут велися богослужіння польською мовою, згодом  відправи велися українською мовою, а в часи радянської влади костел слугував зерносховищем місцевого колгоспу. 






    
      За часів незалежності України, з ініціативи відомого українського поета та громадського діяча, уродженця с. Острівець Романа Лубківського та за фінансової підтримки парафіян та меценатів, у костелі розпочались реставраційні роботи. Зроблено перекриття даху, проведений капітальний ремонт будівлі, відновлено ковану загорожу, відреставровані старі дубові церковні двері, облагороджено територію довкола храму. Та ще багато-багато робіт попереду.
      Школярі з цікавістю слухали настоятеля  греко-католицької церкви отця Віталія та зробили пожертву на храм.

     На зворотньому шляху екскурсанти зупинились біля старенької хати, де народився письменник Володимир Гжицький та відвідали його музей, що міститься у сільській школі. Віднедавна у цьому музеї відкрито меморіальну дошку і Роману Лубківському.
     Шкільний автобус мчав подорожувальників додому. І, проїжджаючи повз густий весняний ліс, кожен думав про своє: про музей сакрального мистецтва, про стареньку хатину В. Гжицького і про Р. Лубківського, який так і не завершив  важливу справу свого життя... 




Немає коментарів:

Дописати коментар