четвер, 14 квітня 2016 р.

Квітує вишиванкою життя




Вишиванка - символ Батьківщини, 
Дзеркало народної душі, 
В колисанці купані хвилини, 
Світло і тривоги у вірші.
Вишиванка - писанка чудова, 
Звізда ясна, співи та вертеп. 
Вишита сльозою рідна мова, 
Думами дорога через степ.






     Ці поетичні рядки повністю відображають зміст та ідею  української вишивки. Адже протягом століть вона завжди залишається актуальною, популярною та модною.
     Справжньою окрасою стала вишивка і під час проведення Всеукраїнського тижня дитячого читання у нашій бібліотеці. А представляла барвистий світ вишиванки майстриня із села Вербівці Надія Михайлівна Шмирко. У цій унікальній жінці, з тридцятирічним педагогічним стажем, переплітаються серйозність вчителя фізики та тонка поетична душа майстра вишивки. Дивним розмаїттям лягають на канву рослинні орнаменти, картини з дитячими зображеннями, пори року.



      Особливе місце у творчості пані Надії належить релігійній тематиці: вишиті рушнички до Великодня, Спаса, різдвяні картини, образи. А ще велика кількість вишитих чоловічих та жіночих сорочок, блуз. Своїм талантом Надія Михайлівна поділилась з учнями другого та третього класу Теребовлянської ЗОШ №2, учнями гімназії, п'ятикласниками ЗОШ №1, що прийшли помилуватися виробами майстрині.          Свої роботи вишивальниця не продає, а дарує рідним та друзям. А творить, зазвичай, ввечері, коли залишається на самоті, а на допомогу приходять місяць і зорі та народна пісня.
 



Немає коментарів:

Дописати коментар