понеділок, 30 травня 2016 р.

За Україну Господа молю...

     Під такою назвою відбулися районні Шевченківські читання, приурочені 155-річчю  перепоховання Т.Г. Шевченка, які щорічно проводить районна бібліотека для дітей. Цьогоріч у читаннях взяли участь теребовлянські школярі, читці із сіл Теребовлянської громади, народний аматорський жіночий вокальний ансамбль Теребовлянського РБК, викладачі та студенти вищого училища культури.

      Тематика читань співзвучна сьогоденню. Адже у час військових дій на Сході України, щира молитва до Бога та мудре Шевченкове слово нам необхідні як хліб насущний. Ми не стільки говорили про невмирущого Кобзаря, він сам своїми віршами промовляв до нас.

     Відбувались читання у парку, що носить імя Шевченка. Учасники свята поклали квіти та лампадки до підніжжя памятника. Викладач ТВУК Михайло Стадніченко звернувся до присутніх молитвою, під супровід мелодії «Аве Марія». А далі від найменших і до найстарших читці озвучили думки Кобзаря. Його гнів та біль за долю страждальної України, його пророцтво. Та лиш ведучі назвали 10 березня 1861 року (день смерті Т.Г.Шевченка), проливним дощем заплакали небеса, мов сам Кобзар ридав за своїми правнуками, що і досі гинуть на землях Донбасу. Природа сипала в обличчя присутніх градом, як і досі обсипають «градами» наших земляків вороги на Сході.


     Тож через раптову негоду закінчувати Шевченківські читання довелося у читальному залі бібліотеки. Гармонійним доповненням до роковин перепоховання Шевченка було акапельне виконання пісень на вірші поета «Ой на горі роман цвіте», «Сонце гріє, вітер віє» та «Стоїть явір над водою» у виконанні Михайла Гетьмана та жіночого вокального ансамблю (керівник Оксана Лучка).



     Усіх учасників свята було нагороджено Подяками Теребовлянської міської ради за участь у районних Шевченківських читаннях «За Україну Господа молю…», приурочених 155-й річниці перепоховання Т. Г. Шевченка.

Немає коментарів:

Дописати коментар